برای کسانی که هیچ شناختی از فرهنگ ایرانی ندارند، ممکن است درک چای ایرانی دشوار باشد و تفاوت چای ایرانی و چای خارجی را متوجه نشوند. توجه داشته باشید که چای ایرانی در درجه اول از برگهای چای سیاه تهیه میشود و به دلیل طعم قوی و رایحه غنی آن شناخته شدهاست. در این مقاله در مورد تفاوت چای ایرانی و چای خارجی بیشتر خواهیم آموخت. تا انتها ما را همراهی کنید.
تاریخچه چای ایرانی
چای از قرن شانزدهم در فرهنگ ایرانیان مصرف میشد. در دوره امپراتوری صفویه محبوبیت آن افزایش یافت و به نمادی از تجمل و مهمان نوازی تبدیل شد. کاشت چای در گیلان آغاز شد و این منطقه لقب پایتخت چای ایران را به خود اختصاص داد. دمنوشهای گیاهی از جمله چای دارای خواص متنوعی برای سلامتی هستند و میتوانند به بهبود سلامت قلب، هضم غذا، کیفیت خواب و غیره کمک کنند. اما کدام چای برای مصرف بهتر است و تفاوت چای ایرانی و چای خارجی چیست؟
چای ایرانی بهتره یا چای خارجی؟
چای یک نوشیدنی معطر است، که با ریختن آب داغ بر روی برگهای این گیاه تهیه میشود. این گیاه، بومی آسیای شرقی بوده و پس از آب و قهوه پر طرفدارترین نوشیدنی جهان محسوب میشود. در ایران، این نوشیدنی محبوب بوده و بیشتر مردم آن را به صورت روزانه مصرف میکنند.
چای ایرانی به طور منظم توسط ایرانیان مصرف میشود و در جامعه ایرانی اهمیت فرهنگی بالایی دارد. چای ایرانی با مهماننوازی و مشارکت اجتماعی سرو میشود. ایرانیها معمولاً به عنوان یک خوشامدگویی دوستانه برای مهمانان چای سرو میکنند.
چای ایرانی و خارجی هر کدام طرفداران خود را دارند، به طور کلی میتوان گفت چای ایرانی از مرغوبیت و محبوبیت بالاتری برخوردار است. اما برای اینکه بدانیم چرا چای ایرانی بهتر است، ابتدا باید تفاوت چای ایرانی و خارجی را بدانیم.
تفاوت چای ایرانی و چای خارجی
از جمله تفاوتهای این دو چای به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
طعم اصیل چای ایرانی
یک تفاوت چای ایرانی و چای خارجی طعم آن است. چای ایرانی مرغوب دارای طعم و عطر دلنشینی است، اما بیشتر افراد فکر میکنند که چای ایرانی دارای طعمی تلخ میباشد و به همین دلیل مایل به استفاده از آن نیستند. در صورتی که چای ایرانی اگر از سرگل تهیه شود، تلخی بسیار کمی داشته و حتی آن را میتوان بدون قند خورد. اما معمولا به انواع چایهای خارجی طعم و عطرهای مصنوعی اضافه شده، به طوری که حتی روی جعبه این چایها هم به این موضوع اقرار کردهاند.
مرغوبیت بیشتر چای ایرانی
چای ایرانی نسبت به چای خارجی از برگهای مرغوبتری تهیه میشود. به همین دلیل است که برای معطر شدن و مرغوبیت ظاهری چایهای خارجی به آنها اسانس و افزودنیهای مصنوعی اضافه میشود، تا ظاهری خوش رنگ و لعاب داشته باشد.
قیمت مناسب و واقعی چای ایرانی
یک تفاوت چای ایرانی و چای خارجی قیمت آن است. از آنجایی که قیمت چای خارجی با بالا رفتن و تغییر قیمت ارز و دلار بالا میرود و همچنین هزینهی طعم و عطر و اسانس نیز به چایهای خارجی افزوده میشود، باعث میشود که چای خارجی را با ظاهری گول زننده به قیمت بالاتری خریداری کنیم.
دیرتر دم کشیدن چای ایرانی
یک تفاوت چای ایرانی و چای خارجی به دم کردن آن برمیگردد. چای ایرانی معمولا بیشتر از چای خارجی طول میکشد، زیرا دارای رنگ طبیعی بوده و باید رنگدانهها به آرامی از برگ خارج شده و چای اصیلی را به شما ارائه میدهد. این که چای ایرانی دیرتر از چای خارجی دم میکشد دلیل بر اصالت آن بوده و نشان میدهد که از رنگها و افزودنیهای مصنوعی در آن استفاده نشده است.
برای این که متوجه شوید که یک چای طبیعی و خالص است یا نه، آن را در یک فنجان آب سرد بریزید. اگر رنگ گرفت، نشاندهندهی آن است که در آن از رنگهای مصنوعی استفاده شدهاست.
تولید سنتی و بدون کود شیمیایی
یک تفاوت چای ایرانی و چای خارجی به تولید آن برمیگردد. کشاورزان ایرانی، برای اصلاح باغات چای خود از جمله هرس الوار، کف سازی، خدمات زیربنایی و استفاده از کودهای مناسب در سطح مزارع چای خود تلاش میکنند.
چای ایرانی که از دل طبیعت شمال کشور تهیه میشود، به صورت سنتی تولید شده و در آن از انواع کودهای شیمیایی استفاده نمیشود، به همین دلیل میتوان از آن به عنوان یک چای اصیل، ارگانیک و با کیفیت یاد کرد. برخلاف چایهای خارجی که برای تهیه آنها از انواع کودهای شیمیایی برای کشت بالای آن و در نهایت سود بیشتر استفاده میشود.
ویژگیهای چای ایرانی مرغوب
ایرانیان چای را چیزی فراتر از یک نوشیدنی میدانند. چای برای آنها نماد مهمان نوازی، معاشرت و آرامش است. چای ایرانی در خارج از ایران نیز بسیار معروف است. جمعیتهای ایرانی در سراسر جهان نیز از این نوشیدنی استقبال کرده و آداب و رسوم نوشیدن چای خود را ادامه داده و به نسلهای آینده منتقل کردهاند.
چای ایرانی به دلیل طعم منحصر به فرد، رایحه فریبنده، ارزش فرهنگی و توانایی ایجاد روابط اجتماعی، محبوب است. طعم متمایز و قدرتمند آن، که اغلب قوی دم میشود، و همچنین مواد دیگری مانند هل یا زعفران، به محبوبیت آن کمک میکند.
اما ویژگیهای چای ایرانی مرغوب چیست؟
از ویژگیهای چای ایرانی مرغوب به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- دیر دم بودن به دلیل عدم وجود مواد افزودنی
- عطر و رایحه خوش و دلنشین
- عدم وجود طعم تلخی در چای
- گس بودن مزه چای ایرانی
- ماندگاری بالای چای ایرانی
- رنگدهی عالی
- طعم خاص و مورد پسند
ویژگیهای چای خارجی خوب
چای، ریشه عمیقی در فرهنگ دارد و بیانگر سنتها، مراسم و فضایی دلپذیر است. به اشتراک گذاشتن چای باعث تقویت روابط اجتماعی و گفتگوهای معنادار میشود. اهمیت فرهنگی چای به جذابیت آن کمک میکند.
چای پرشین (ایرانی) یکی از بهترین نوشیدنیهاست، که با ارائه یک تجربه حسی دوست داشتنی، نشانهای از فرهنگ و فرصتی برای تعامل با مردم در کنار لذت بردن از یک آیین ارزشمند است.
اما ممکن است چای خارجی خوب هم وجود داشته باشد که ویژگیهای خاص خودش را دارد. از جمله ویژگیهای چای خارجی خوب به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- رنگ دهی سریع
- طعم مناسب و خوش
- دم کشیدن سریع
- عطر خاص و متفاوت
محبوبترین چای در ایران چیست؟
پرطرفدارترین چای در ایران معمولاً چای سیاه ایرانی است. چای سیاه به طور گسترده در سراسر کشور نوشیده میشود و به عنوان پایه چای ایرانی عمل میکند.
اغلب به سادگی یا با افزودنیهایی مانند هل، زعفران یا گلبرگهای گل رز برای ایجاد طعم و بوی متمایز مصرف میشود.
در حالی که چای سیاه پرطرفدارترین است، انواع دیگر چای مانند چای سبز، چای گیاهی و چای عطری، چای ترش، چای ممتاز و عرقیات میوه نیز در بین ایرانیان محبوبیت دارند، که البته محبوبیت آنها کمتر از چای سیاه است.
آنچه از مقاله تفاوت چای ایرانی و خارجی آموختیم:
چای ایرانی یک نوشیدنی اصیل و سنتی بوده که دارای عطر و طعم و رنگ خاص و دلپذیر میباشد که در فرهنگ ایران جایگاه دیرینه دارد. تفاوت چای ایرانی و چای خارجی در سرعت دم کشیدن آن و رنگدهی و عطر و طعم دلنشین آن میباشد. تشخیص چای ایرانی از خارجی به این صورت مشخص میشود که به دلیل وجود افزودنی در چای خارجی، این چایها در آب سرد نیز رنگدهی دارند و همانطور که رنگدهی بالایی دارند به همان سرعت نیز سیاه میشوند.
سوالات متداول:
1. مهمترین تفاوت چای ایرانی و خارجی چیست؟
مهمترین تفاوت چای ایرانی و خارجی در میزان سرعت رنگدهی بالای چای خارجی است.
2. چرا چای ایرانی دیرتر دم میکشد؟
به دلیل اینکه چای ایرانی خالص بوده و به آن افزودنیهای مصنوعی اضافه نمیشود دیرتر دم میکشد.
منبع: مجله کشاورز