تمام انواع چای از گیاه Camellia Sinensis تهیه میشوند.
چای سبز به دلیل رنگ سبز زمردی که هنگام خیساندن برگهای تازه و بدون فرآوری (بدون تخمیر) به وجود میآید، به این نام شناخته میشود.
ریشههای استفاده از چای سبز به حدود 5000 سال پیش بازمیگردد و این چای به طور گسترده در آسیای شرقی نوشیده و کشت میشود، جایی که خواص سلامتی آن بسیار مورد توجه است.
فواید چای سبز شامل موارد زیر است:
- غنی از ترکیبات گیاهی محافظ به نام پلیفنولها
- ممکن است به تمرکز و توجه کمک کند
- ممکن است حالت آرامش را تقویت کند
- ممکن است مغز را در برابر زوال عقل محافظت کند
- ممکن است متابولیسم را تقویت کند
- ممکن است به کنترل قند خون کمک کند
- ممکن است خطر دیابت را کاهش دهد
- ممکن است خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد
- ممکن است به سلامت استخوان کمک کند
- ممکن است سلامت روده را بهبود بخشد
مشخصات تغذیهای چای سبز:
فواید تغذیهای اصلی این نوشیدنی در ترکیبات فعال گیاهی آن نهفته است. این ترکیبات شامل اپیکاتچین ، اسید گالیک و اپیگالوکاتچین هستند. نوع چایی که استفاده میکنید، دما و مدت زمان خیساندن همه بر سطح این ترکیبات تأثیر قابل توجهی دارند. دماهای گرم و محیطی برای حفظ ترکیبات آنتیاکسیدانی مناسبتر هستند، بنابراین قبل از ریختن آب جوش روی برگهای چای، بهتر است کمی صبر کنید تا آب خنکتر شود و برگها را بین ۲ تا ۳ دقیقه خیسانده کنید.
این نوشیدنی، به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و ترکیبات گیاهی متنوع، به عنوان یکی از نوشیدنیهای مفید برای سلامتی شناخته میشود. با این حال، مصرف متعادل آن و توجه به شرایط فردی (مانند حساسیت به کافئین) ضروری است.
فواید چای سبز برای سلامتی چیست؟
1. **غنی از ترکیبات گیاهی محافظ به نام پلیفنولها**
ترکیباتی به نام پلیفنولها شناخته شدهاند که بدن را در برابر بیماریها محافظت میکنند و به یک رژیم غذایی سالم و متعادل کمک قابل توجهی میکنند. این ترکیبات آنتیاکسیدانی در طیف گستردهای از میوهها، سبزیجات و سایر مواد غذایی بدون فرآوری یافت میشوند.
چای سبز فواید سلامتی متعددی دارد که بسیاری از آنها به این دلیل است که تا حد زیادی فرآوری نشده است و غنی از این ترکیبات گیاهی است. اصلیترین ترکیبات زیستفعال در چای سبز فلاونوئیدها هستند که قویترین آنها **کاتچینها** و **اپیگالوکاتچین گالات (EGCG)** میباشند.
2. **ممکن است به تمرکز و توجه کمک کند**
چای سبز حاوی تعدادی محرک طبیعی است، از جمله کافئین، که اگرچه سطح آن به اندازه قهوه نیست، اما همچنان میتواند به حفظ هوشیاری و تمرکز کمک کند.
3. **ممکن است حالت آرامش را تقویت کند**
چای سبز منبعی از اسید آمینه **L-theanine** است که اثر آرامشبخش دارد؛ این کار را با افزایش مواد شیمیایی مغزی که خلق و خو را بهبود میبخشند، از جمله **GABA**، **دوپامین** و **سراتونین**، انجام میدهد.
4. **ممکن است مغز را در برابر اثرات پیری و زوال عقل محافظت کند**
پلیفنولهای مفید چای سبز ممکن است به کند کردن اثرات مخرب پیری بر مغز کمک کنند. مصرف معتدل آن نیز با کاهش قابل توجه خطر زوال عقل مرتبط است، و یک مطالعه در سال ۲۰۲۵ پیشنهاد میکند که نوشیدن ۲ تا ۳ فنجان در روز در اواسط عمر، به ویژه برای مصرفکنندگان مرد، میتواند حفاظتی ویژه ارائه دهد.
5. **ممکن است متابولیسم را تقویت کند**
تحقیقات نشان میدهد که چای سبز ممکن است در افراد اضافه وزن یا چاقی، کاهش وزن اندکی ایجاد کند. این موضوع به خواص طبیعی تولید گرما (ترموجنیک) کافئین و ترکیبات گیاهی مانند کاتچینها نسبت داده میشود.
6. **ممکن است به کنترل قند خون کمک کند**
مطالعات نشان میدهند که چای سبز ممکن است حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و در نتیجه تأثیر مثبتی بر مدیریت قند خون داشته باشد.
7. **ممکن است خطر دیابت را کاهش دهد**
پلیفنولهای چای توانایی مهار آنزیمهای گوارشی مانند لاکتاز و تأخیر در جذب گلوکز (قند) در روده را دارند. این موضوع باعث شده است که برخی مطالعات به این نتیجه برسند که مصرف مداوم (در طول عمر) پلیفنولها از چای سبز ممکن است به اندازه برخی داروها در کاهش خطر دیابت مؤثر باشد؛ اما به مطالعات بیشتری نیاز است.
8. **ممکن است خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد**
تحقیقات نشان میدهند که چای سبز برای کاهش خطر بیماریهای قلبی و شرایط مرتبط، مانند سکته مغزی، مفید است. این به دلیل اثرات محافظتی آن است که ممکن است آسیب شریانی را که منجر به آترواسکلروز میشود، به حداقل برساند.
9. **ممکن است به سلامت استخوان کمک کند**
چای سبز ممکن است به حفظ چگالی استخوان کمک کند و در نتیجه خطر شکستگی را کاهش دهد. این اثر محافظتی به دلیل محتوای پلیفنولی چای است.
10. **ممکن است سلامت روده را بهبود بخشد**
ترکیبات گیاهی مانند پلیفنولها، از جمله آنهایی که از چای میآیند، بدون جذب به روده بزرگ میرسند و در آنجا توسط باکتریهای روده تجزیه میشوند. به این ترتیب، آنها منبعی از سوخت برای باکتریهای مفیدی هستند که در این بخش از روده زندگی میکنند، و به آنها کمک میکنند تا رشد کنند و تنوع یابند و عملکرد روده و سیستم ایمنی را بهبود بخشند.
منبع: goodFood